- fabricuta
- inteligeță artificială
- 0Comentarii
- 5977 Views
A început goana după performață în activități care permit utilizarea inteligenței artificiale. Odata cu lansarea binecunoscutului ChatGPT tot mai muți antreprenori se gândesc cum ar putea utiliza inteligența artificială în procese din firma lor care să le permită eficiență maximă. Avantajele utilizării AI:
- Eficiență îmbunătățită: AI poate automatiza anumite sarcini repetitive și efectua acestea mai rapid și mai precis decât oamenii.
- Decizii mai bune: AI poate analiza cantități masive de date și oferi recomandări sau decizii bazate pe informații valide.
- Personalizare: AI poate personaliza experiența utilizatorilor prin recunoașterea preferințelor și comportamentelor lor.
- Acces la informații: AI poate ajuta la accesarea rapidă a informațiilor și la găsirea soluțiilor la probleme complexe.
- Creativitate: AI poate genera noi idei și soluții la probleme prin analizarea și combinarea informațiilor existente.
Cu toate acestea, este important să se ia în considerare și dezavantajele posibile, precum pierderea locurilor de muncă și preocupări privind confidențialitatea și securitatea datelor.
Ținând cont de ultima frază am întrebat zilele trecuteexact pe ”robot” dacă el ar alege în firma lui inteligența artificială… M-a impresionat (categoris) răspunsul lui:
”Ca model de inteligență artificială dezvoltat de OpenAI, nu am personalitate sau preferințe personale și nu pot face alegerea pentru tine. Cu toate acestea, implementarea inteligenței artificiale într-o afacere poate aduce avantaje semnificative, precum eficiența îmbunătățită, luarea de decizii mai bune și accesul la informații valoroase.
Cu toate acestea, decizia de a implementa IA într-o afacere trebuie luată cu atenție, luând în considerare costurile, schimbările necesare în cultura organizației și impactul asupra angajaților. Este recomandat să se evalueze cu atenție avantajele și dezavantajele potențiale și să se consulte cu experți în domeniu înainte de a lua o decizie.”
A repetat obsesiv expresia ”cu toate acestea”, observați?
La noi in firma am dezvoltat un instrument de extragere text din imagini sau PDF-uri care ni s-a părut nouă că ar fi util într-o firma în activități cum ar fi cele de gestiune și contabilitate. Si asta pentru că în fonduriel PNRR puse la dispoziția antreprenorilor din România din acest an (2023) au fost prinși bani inclusiv pentru inteligență artificială. Vezi articolul aici.
În România, dar și în alte state acest tip de tehnologie se află într-un pionerat, la început. Curând însă sunt convins că vor dispărea activități precum, casier, operator date, șofer sau contabil. Se anunță vremuri grele pentru piața muncii însă eu personal cred că noi toți vom trebui să ne reprofilăm, să învățăm să fim mai inteligenți decât AI. Profesii ca cea de tehnician de imprimare 3D, de consilier de cuplu sau de numerolog sunt amenințate de AI doar pentru că a rămâne la ceea ce deja am învățat va fi o greșeală în viitor.
Noi oamenii am fost creați să creăm AI. Prin urmare ar trebui ca AI să fie o provocare și nu o amenințare. Atât timp cât mintea umană nu va folosi AI pentru a ne ucide semenii. Nu exclud nimic pentru că totuși ”mă duce capul” și nu pot.
Atenție la viitor!