Digitalizare într-o firmă!?

Salutare,

Am pus semnul întrebării și semnul exclamării în titlu deoarece aș fi vrut să plecăm de la o întrebare: este necesară această digitalizare? Și de ce ar fi?

Citeam zilele trecute că o mare parte dintre antreprenori ar investi în digitalizare pentru optimizarea fluxurilor de producție în firma lor și mai puțin pentru gestionarea datelor în firma lor. O gândire aș putea spune sănătoasă dacă ar mai rămâne loc și la întrebarea de ce doar fluxurile… Marea majoritatea a microintreprinderilor nu au nu știu ce fluxuri de producție. E adevărat că în orice patiserie, brutărie, carmangerie există un mic flux de producție. În anul 2022 am ajutat foarte multe firme cu oferte pentru a începe o afacere în prea trâmbițatul SUN 2022. Apropo, încă nu a început și suntem la 5 (cinci) luni de la închiderea înscrierilor în program, mă rog… aceasta este o altă discuție. Surpriză sau nu 27% dintre afacerile pe care le-am ajutat, și nu au fost puține (am avut 157 de cereri), aveau ca obiect de activitate servicii de patiserie, brutarie, carmangerie.

Astăzi numărul antreprenorilor care utilizează tehnologia în firmele lor a crescut considerabil. Dar de ce ar avea nevoie să investească mai mult?

Mulți dintre noi, antreprenorii, reducem percepția digitalizării în companiile pe care le conducem la știința de a folosi un program de gestiune, facturare, căutarea de informații pe net. Ne place sau nu noi românii am ajuns la coada Europei în ce privește ECDL (European Computer Driver License). Adică pe românește nu stăm foarte bine statistic la numărul persoanelor care știu să folosească computerele. Digitalizarea într-o firma ar putea îmbunătăți fluxurile de producție, servicii sau chiar vânzări. Cum se va întâmpla acest lucru? Câteva exemple:

1. Lumea nu știe de noi iar metoda cea mai importantă de publicitate este Google. Cum fac acest lucru? Platesc un om care să creeze anunțuri, să monitorizeze campaniile, să aducă comenzi. Sau plătesc un om care să creeze anunțuri, să monitorizeze campaniile, să nu aducă suficiente comenzi astfel încât să ne acoperim costurile?

2. Fluxul de producție la mine în firmă presupune achiziționarea de materie primă cu tot ce înseamnă acest lucru (furnizori buni, calitate marfă, livrare) pentru care am nevoie de cel puțin 15 zile de lucru pe lună, cu un om. În același timp cu ajutorul unui program de management a clienților același om acoperă volumul de lucru în maxim 7 zile de lucru pe lună. Plus că îmi livrează rapoarte la timp și complete despre situația existentă.

3. Datorită unor situații greu de monitorizat pățim deseori să avem de natură etică unde este pusă la îndoială calitatea produselor, termenul de expirare la unele materii prime perisabile, loturi scoase din uz, etc. Cu ajutorul digitalizării am eliminat intergal acest tip de probleme.

Exemplele de mai sus sunt banale dar le întânim des la multe firme

În același timp, majoritatea firmelor întâmpină greutăți mari cu privire la competențele existente ale angajaților, ce  au devenit depășite, fiind nevoite, de asemenea, să își modifice factorii de producție și fluxurile de lucru ce presupun tehnologie nouă și infrastructură adecvată, cum ar fi de exemplu platformele online.

Investițiile suplimentare ar trebui mai întâi planificate și implementate de multe ori înainte de a se putea beneficia pe deplin de câștigurile din productivitate. Multe companii nu doresc căutarea și implementarea tehnologiilor pentru că sunt probleme cu oamenii specializați în a le utiliza. Digitalizarea IMM produce marea surpriză plăcută deoarece se pot deconta inclusiv instruiri de personal pentru utilizarea acestor tehnologii ce vor ajuta la profitabilitatea firmei.

Aceste fonduri obținute ar putea ajuta la acoperirea costurilor de formare a personalului într-o firmă. Combinate cu investiții suplimentare pentru extinderea utilizării internetului în firmă (fără a fi limitat doar la navigare pe diverse site-uri, la jocul de șah sau solitare :)), acest fonduri ar putea oferi o modalitate de a exploata pe deplin potențialul de productivitate al noilor tehnologii în următorii câțiva ani.

EVALUEAZA-ȚI SI TU FIRMA PENTRU OBTINEREA DE FONDURI NERAMBURSABILE PENTRU DIGITALIZARE

Succes!

administrator

Comentarii