- fabricuta
- 0Comentarii
- 2433 Views
Cloud-ul ne va scoate la lunină
Se vorbește tot mai mult de digitalizare, de cloud, mai nou de pachet digital obligatoriu la o firmă ce accesează SUN 2022. Toate acestea împinși de la spate de cele mai multe ori în obținerea de fonduri europene, condiționate de aceste lucruri.
Din păcate țara noastră deși stă relativ bine la media vitezei de internet în Europa nu stă deloc bine la cunoștințe de operare pe calculator (fostul ECDL) si nici la capitolul specialiști IT ce ar putea să compenseze aceste lipsuri. Am ajuns pe ultimul loc în UE la cunoștințele de operare pe calculator. Nu o să intru într-o analiză a motivelor pentru care încet dar sigur ne îndreptăm spre coada clasamentelor într-o industrie ce ia avânt și este tot mai prezentă în toate ramurile economiei sănătoase de piață.
Guvernul este și el corigent în Europa la un capitol promis a se rezolva și care condiționează obținerea unor fonduri în deja mult mediatizatul plan de reconstrucție națională, PNRR.
Ce înseamnă ”cloud” și de ce DNA sau SRI sau ANAF nu-l doresc realizat sau poate îl doresc în modul lor de cunoaștere? Termenul ”cloud” se traduce întocmai în română cu ”norișor”. Norișor de ce? Ce conține? O definiție simplă s-ar traduce cam așa: Sistemul Cloud cuprinde și vor trebui să existe ”unite” în acest ”norișor” toate datele (baze de date) cu ajutorul unei infrastructuri de servere si componente software. Aceste date vor trebui ”puse în valoare” prin modalitatea simplă de interogare, în funcție de specificul lor, cu permisiuni programate pe fiecare nivel de acces pastrănd în același timp nivelul de confidențialitate dorit și necesar în același timp.
Cum se realizează acest lucru?
Cu ajutorul unei infrastructuri de servere (existente deja) însoțit de un software adecvat, existente deja în instituții sau în curs de achiziție necesare pentru accesul datelor.
Ce înseamnă acest lucru?
În niciun caz dispariția locurilor de muncă necesare într-o instituție ci mai degrabă dispariția acelor locuri de muncă inutile de ”transportatori de hărtii” dintr-un birou în altul și înlocuirea lor cu operatori care înțeleg ce înseamnă un laptop mai mult decăt binecunoscutul ”solitare” sau ”navigatul” pe tabloide ori în alte zone online mai mult sau mai puțin interzise. Cloud ar însemna și o eficiență sporită în actul de administrare ce constă în slujirea contribuabilului român. Și culmea, acest lucru nu și-l doresc unii factori decidenți de la vârf.
Ce trebuie să faceți dvs.?
Simplu, să susțineți orice digitalizare făcută de către specialiști în domeniul IT și nu de pseudospecialiști sau alți factori decidenți de prin guvernele care trec pe la Palatul Victoria sau prin instutuțiile aflate în subordine. În cadrul instituțiilor statului sau la dvs. la firmă sau la firma unde lucrați. Pentru că din fericire încă mai avem specialiști. Doar așa vor dispărea șpăgile, ne vom scurta timpul de așteptare atunci când avem de rezolvat o problemă administrativă, lucrurile se vor mișca mai repede iar nouă tuturor conbtribuabilor ne va fi mai bine.
Nu uitați să dați un ”share” dacă v-a plăcut acest articol, să-l citescă cât mai mulți. Va mulțumesc și vă doresc succes tuturor.